Önkéntesek bevonásán alapuló új egészségügyi és szociális szolgáltatások kerülnek kialakításra Újbudán. Eljárásrendet dolgoz ki az Önkéntes Központ Alapítvány Újbuda Önkormányzatával közösen az "Egészséges és aktív időskor" projekt keretében.

 

Újbuda Önkormányzatának vezetésével, magyar és norvég önkormányzatok valamint további szakmai szervezetek együttműködésével indult a Norvég Alap által támogatott projekta helyi időskorúak életminőségének további fejlesztéséért.

 

Több mint 1,1 millió eurós költségvetésből valósul meg Újbuda Önkormányzatának “Egészséges és Aktív Időskor” című projektje, melynek 95%-át a Norvég Alap támogatja.

 

A támogatásra kiválasztott HU11-0002-A1-2013azonosító jelű pályázatot Újbuda Önkormányzata a Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009 - 2014 keretében meghirdetett "A helyi önkormányzatok kapacitásfejlesztése a közszolgáltatások minőségének javítása és a helyi gazdaság fejlesztés érdekében" című felhívására nyújtotta be.

 

Újbuda vezetésével széles körű partnerség jött létre, melynek tagjai az idősügy, szociális szolgáltatások és egészségügy területén legaktívabb magyar városok (Debrecen, Hódmezővásárhely), az önkéntesség terén nagy tapasztalattal rendelkező Önkéntes Központ Alapítvány, valamint a norvégiai önkéntesség területén jó gyakorlatokkal rendelkező Øvre-Eiker Önkormányzata. Újbuda Önkormányzatára, mint projektvezetőre eső elnyert támogatás összege megközelíti a 700.000 Eurót.

 

 

A Projekt célja és a megvalósítandó tevékenységek

A projekt szervesen illeszkedik az „Újbuda 60+ Programhoz”, mely Újbuda Önkormányzatának úttörő jelleggel megalkotott idősügyi programja annak érdekében, hogy a kerület minél kedvezőbb életminőséget biztosítson a helyi időskorúak számra.

 

Ehhez kapcsolódva a projekt célja az aktív, egészséges és független otthoni életvitel biztosítása az időskorúak számára. Újbuda és partnerei elkötelezettek aziránt, hogy a helyi önkormányzatok - kötelező feladataikon túl - kezdeményező szerepet vállaljanak az idősellátás és gondozás területén, ennek érdekében innovatív szolgáltatásokat vezessenek be és működtessenek.

 

A projekt keretében kialakításra és kipróbálásra kerül egy új szervezeti modell, melynek keretében helyi önkormányzatok további helyi szereplőkkel partnerséget alkotva az időskorúak részére otthonaikban biztosítanak minőségi egészségügyi és szociális szolgáltatásokat önkéntesek bevonásával.

 

 

A modell lényege, hogy az Újbuda 60+ Program által biztosított szolgáltatások egy része ötvözésre kerül a szociális, egészségügyi szolgáltatások bizonyos elemeivel. Ezeket a szolgáltatásokat a 60+ Program önkéntesei és az újbudai szociális ellátó professzionális munkatársai, közösen együttműködve akár az időskorú polgár ügyfél lakásában is fogják tudni biztosítani.

 

A modell kialakítását az alábbi tevékenységek szolgálják:

 

  • Újbudán, az Önkormányzat egy meglévő épületében kialakításra kerül a Helyi Önkéntes Koordinációs és Módszertani Központ,amelynek többek között feladata lesz az idősek felé történő újabb szolgáltatások biztosítása és koordinálása;
  • Debrecen, valamintHódmezővásárhely partnervárosban szintén kijelölésre kerül egy-egy Helyi Önkéntes Koordinációs Központ;
  • Úgynevezett Helyi Támogató Csoportok kerülnek felállításra a három projektvárosban az egészségügyi és szociális ellátásban érintett helyi intézmények és szervezetek közötti együttműködés erősítése érdekében;ezek a Helyi Támogató Csoportok fogják működtetni a Helyi Koordinációs Központokat, valamint koordinálni az önkéntesek bevonásával az időskorúak számáraotthonaikban nyújtott szolgáltatásokat.
  • A szolgáltatásnyújtásba bevontönkéntesek felkészítésben részesülnek a magas színvonalúotthoni segítő szolgáltatások nyújtása céljából.

 

A fenti tevékenységek eredményeként egy mintaértékű szervezeti modelljön létre, mely a projekt keretében tesztelésre és tökéletesítésre kerül.

A partnerek célja, hogy amodell kialakításából és működtetéséből szerzett tapasztalatokat, a megismert norvég jó gyakorlatokat és a projekt eredményeit továbbadják érdeklődő helyi közösségek és tagjaik számára, mint például helyi önkormányzatok, egészségügyi és szociális intézmények, önkéntes pontok, továbbá felhasználják szakpolitikai ajánlások megfogalmazása érdekében. A projekt és az új szervezeti modell sikeres kipróbálása után, Újbuda Önkormányzata a tapasztalatokat átülteti a gyakorlatokba. A tervek szerint első körben Őrmezőn, később a kerület valamennyi részében is elérhetőek lesznek az új szolgáltatások.

 

A projekt 2016. május 1-én kezdődött meg, a végrehajtásra 1 év áll rendelkezésre.A megvalósítás során a program hatóságok részéről a Miniszterelnökség Nemzetközi Együttműködési Programok Végrehajtási Főosztályamint Program Operátor, valamint az NFFKÜ – Nemzetközi Forráskoordinációs Fejlesztési ÜgynökségZrt., mint Végrehajtó Ügynökség segíti a munkát.